Wat zijn de voordelen van een heisessie?

Sommige werknemers worden niet echt enthousiast als er een heisessie op het programma staat. Het hangt er dan ook maar net vanaf hoe u het precies aanpakt. Wordt het lang gedwongen luisteren naar oraties van het managementteam in een kleine vergaderlocatie? Of gaat u echt naar een inspirerende heisessie locatie waar u met het team serieus onder leiding van een externe voorzitter langetermijndoelen bespreekt? In dit artikel leest u wat de voordelen kunnen zijn van een dagje op de hei.

Tijd voor de lange termijn

Hoe vaak bespreekt u echt de strategie van uw organisatie of de langetermijndoelen waar u als bedrijf naartoe werkt?

Een heisessie kan de ideale gelegenheid zijn om wat stippen op de horizon te zetten. Let er wel goed op dat u balans houdt tussen:

  • Alle deelnemers voldoende aan het woord laten
  • Uitputtende ‘praatdagen’ zonder duidelijke doelen

Een heisessie kan daarom ook niet zonder gedegen voorbereiding. Vooral duidelijk moet zijn wat uw doel is met de bijeenkomst. Dat kan natuurlijk ook zoiets zijn als ‘teambuilding’ of ‘inspiratie opdoen’, maar zelfs daarbij is het belangrijk dat u weet hoe en waarom.

Privacy deelnemers

Een heidag wordt vaak niet zomaar georganiseerd. Politici die er niet uitkomen op het Binnenhof zoeken in plaats van een vergaderlocatie Den Haag nog wel eens een dagje de natuur op. Net zoals managementteams van grote bedrijven. Dat doen ze niet voor niets. Bij grote beslissingen over bijvoorbeeld reorganisaties wilt u niet dat het halve bedrijf kan meeluisteren.

Ook op de heisessie locatie zelf is er vaak veel gelegenheid om even een privé-overleg te hebben. Bijvoorbeeld door met een collega een wandeling te maken over de hei (/het bos/park/natuurgebied/eiland).

Volle concentratie

Een belangrijke reden om een heisessie in te plannen is dat u er even helemaal uit bent. Maar het brein doet er soms wat langer over dan het lichaam. Zorg er daarom voor dat een heisessie niet te krap wordt ingepland. Liever eens in de zoveel tijd een heisessie van meerdere dagen, dan regelmatig een heisessie van een dag of zelfs een dagdeel.

Eventueel kan een heidag beginnen met een wandeling of een andere ontspannende activiteit. Bedenk wel goed dat het niet te veel een gedwongen ‘leuk’ karakter krijgt. Niet iedereen wil op zijn vijftigste door een lollige coach uit zijn comfortzone worden gehaald.

Ontspannen werknemers tijdens een heidag betalen zich vervolgens uit in een hogere productiviteit en creativiteit. De omgeving draagt daar natuurlijk aan bij. Tegen een boom aankijken is nu eenmaal inspirerender dan tegen een computerscherm. Sommige bedrijven kiezen ervoor om tijdens een heidag alle smartphones (tijdens bepaalde sessies) tijdelijk achterwege te laten.

Reflectie met een externe coach

Op het werk voelt een externe coach misschien als een indringer, maar op een externe locatie is het op een of andere manier al logischer.

Een heisessie is dan ook een uitgelezen mogelijkheid om eens dieper in te zoomen op hoe u als team samenwerkt of welke doelen u op de langere termijn wil bereiken. Een externe coach durft moeilijke vragen te stellen en hoeft niet bang te zijn voor gevoeligheden op de werkvloer.

Het liefst écht op de hei

Misschien ten overvloede, maar een ‘heisessie’ in een achterafzaaltje geeft niet hetzelfde resultaat als een dag daadwerkelijk op de hei.

Juist de rust en ruimte zorgen ervoor dat mensen zich meer ontspannen en daardoor tot betere resultaten komen. Overigens hoeft een heisessie niet heel ver buiten de stad plaats te vinden. Ook wie een vergaderlocatie in Rotterdam of een vergaderlocatie Amsterdam zoekt, kan vaak al kiezen voor een mooie rustige omgeving.

Vind snel jouw perfecte locatie