• Home
  • FAQ
  • Trouwen
  • Kan ik mij in de echt laten verbinden door vrienden of familie?

Kan ik mij in de echt laten verbinden door vrienden of familie?

Sinds een aantal jaar is het mogelijk om u door een vriend of familielid in de echt te laten verbinden. Zo weet u zeker dat de ceremonie een persoonlijker tintje krijgt dan met een trouwambtenaar van de gemeente.

Degene die jullie huwelijk gaat voltrekken moet voor één dag worden benoemd tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijk Stand (BABS). Dit vraagt u aan bij de gemeente waar u gaat trouwen. In dit artikel leest u waar u allemaal op moet letten bij een bevriende trouwambtenaar.

Voorwaarden en kosten om BABS te worden

In principe kan iedere Nederlander boven de 18 jaar voor één dag worden gevraagd als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke stand. Voorwaarde is wel dat de beoogde BABS niet onder curatele staat.

Ook staan niet alle gemeenten BABS voor één dag toe. Controleer dit dus eerst op de website van de gemeente waar u wilt gaan trouwen.

Over het algemeen heeft een gemeente dit voor de aanvraag nodig:

  • Kopieën geldige identiteitsbewijzen van het bruidspaar.
  • Kopie geldig identiteitsbewijs trouwambtenaar voor één dag.
  • Origineel uittreksel Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de gemeente waar de BABS woont.
  • Origineel uittreksel BasisRegistratie Personen (BRP) van de gemeente waar de BABS woont.

Voorbeeld:

Het bruidspaar heeft een trouwlocatie in Zwolle uitgekozen. Een goede vriend uit Enschede gaat ze in de echt verbinden.

  • De vriend haalt bij de gemeente Enschede een uittreksel BRP op. Hij kan dit via de gemeentewebsite aanvragen. De kosten zijn € 16,05 en het uittreksel wordt binnen vijf werkdagen naar hem opgestuurd.
  • De vriend downloadt de vooraf ingevulde Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de gemeente Zwolle, vult deze in en levert deze in bij de balie van de gemeente Enschede. De kosten zijn € 41,35. De VOG wordt binnen vier weken opgestuurd.
  • Minimaal zes weken van tevoren een benoemingsaanvraag tot BABS bij de gemeente Zwolle. Hier staan de handtekeningen van het bruidspaar en de BABS op. Kosten € 179.

Let op: de aanvraagtermijnen en leges kunnen van gemeente tot gemeente verschillen. Zo vraagt een grote stad zoals Amsterdam bijvoorbeeld om de aanvraag al vier maanden van tevoren in te dienen.

Houd rekening met beëdiging door de rechtbank

Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand is een officiële titel waarin u moet worden beëdigd door de rechtbank. Is de trouwlocatie in Leiden? Dan dient u door de rechtbank Den Haag, zittingsplaats Leiden worden beëdigd tot BABS. Gewoonlijk plannen gemeenten dit soort momenten op een of twee vaste momenten in de maand. Verzetten is meestal niet mogelijk. Informeer hier dus naar, en zorg ervoor dat u vrij kunt krijgen. Gaat u trouwen in een trouwlocatie Amsterdam, dan moet u de regels van de gemeente Amsterdam aanhouden?

Cursus volgen om BABS te worden

Wilt u zeker weten dat u als BABS het huwelijk op de juiste manier volgens de geldende wet- en regelgeving voltrekt? Of bent u zenuwachtig over de toespraak die u gaat geven?

In dat geval kunt u bij veel aanbieders een korte cursus tot BABS voor één dag volgen. Vaak bent u in een dagdeel al helemaal bij. Een dergelijke cursus is niet verplicht, maar wel handig.

Liever een professional inhuren?

Naast de ‘normale’ Ambtenaar Burgerlijke Stand (ABS) van de gemeente en de vriend of het familielid als BABS voor één dag, kunt u ook nog een professionele BABS inhuren. Dit is een trouwprofessional die er zijn of haar vak van heeft gemaakt om een ceremonie zo goed mogelijk te laten verlopen. Groot voordeel bij deze freelance trouwambtenaren is dat u een veel grotere keuze heeft dan bij de gemeente. Het maakt vaak niet uit of u een trouwzaal in Eindhoven hebt geboekt of gaat trouwen in een feestlocatie Amsterdam. Een commerciële trouwambtenaar is niet gebonden aan een plaats of gemeente.

Vind snel jouw perfecte locatie